We mogen klimmen!!!!

YES! We hebben ons klimvaardigheidsbewijs binnen. We zijn onze blog begonnen met 2 verhalen (hier en hier) over de toprope cursus. Er zijn wat hick ups tussen gekomen door de corona. Maar we mogen klimmen in alle klimhallen in Nederland! Het gaat er nu om dat wij meters maken met oefenen.

Eind september (na onze vakantie) zijn we weer opnieuw begonnen met onze klimcursus. Dat betekende: herhalen hoe je een teruggestoken 8 moet maken, leren een val op te vangen en de verschillende zekerapparaten proberen.

Hierboven zie je de verschillende zekerapparaten. De meest linkse is de tuber. Hiermee moet je zelf het meeste werk doen. De tuber helpt je met het begeleiden van het touw, maar bij het opvangen van de klimmer tijdens een val of de klimmer begeleidt naar beneden laten komen doe je echt het meeste zelf. Dat betekend dat je goed de vijf stappen moet uitvoeren om altijd goed grip te houden op het touw. Altijd 1 hand goed vast om het touw. Als je niet 1 hand om het touw hebt, loopt de klimmer het risico héél snel beneden te zijn bij een val.
De grigri en de grigri+ zijn half automaten. Net als in een auto met de riem, zit bij een plotselinge ruk de riem vast, zo werken deze half automaten ook. Bij een plotselinge ruk zit het touw vast. Dus bij een val, is het haast onmogelijk dat het touw er door heen schiet. De kunst hierbij is dat je zo soepel mogelijk het touw door het apparaat heen laat vieren met bij het afdalen. Ook dit kan heel snel gaan en dan beland je met de billen op de grond (hé Remco 😉 ).

Opvangen

Het goed opvangen van een val is een belangrijk onderdeel van het toperope klimmen. Met klettersteigen ben je altijd bezig om niet te vallen. Bij indoor klimmen, zoek je altijd de grens op en tracht je net dat lastige stukje wel te klimmen. Met daarbij in het achterhoofd dat de “zekeraar” je altijd opvangt en je vandaar uit weer verder kunt klimmen of veilig weer naar beneden komt.

Hier vangt Remco een mede klimmer op, waarbij een val gesimuleerd wordt.

In deze cursus hebben vooral geleerd goed te zekeren en om alle veiligheidscontroles uit te voeren. Dit zijn de allerbelangrijkste zaken tijdens het klimmen. Hoe je naar boven komt is in eerste instantie niet belangrijk. Dit kun je leren bij vervolg cursussen. Nu is het belangrijk, voor ons, om hoogte meters te maken. In de laatste lessen hebben we al moeilijkere parcoursen uitgeprobeerd. Ook hier geldt oefening baart kunst. We durven meer, zoeken onze grenzen op en genieten van wat we elke keer behalen.

Bij het behalen van ons klimvaardigheidsbewijs bij Mountain Network, zit een maand gratis klimmen bij in. Daar gaan we de komende maand zeker gebruik van maken, zo ver het corona beleid dat toestaat. Er volgen vast nog meer verhalen over het indoor klimmen 😉 .

Dank weer voor het lezen!

Eén antwoord op “We mogen klimmen!!!!”

Reacties zijn gesloten.