Fallas festival

Las Fallas is een traditioneel feest (festival) ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia (Spanje) wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met het openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden.

La Mascletà

Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta’s aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en variërende volumes ontploft. Elk pyrotechnisch bedrijf uit Spanje wil hier zijn kunsten laten zien omdat er heel veel mensen/toeristen op af komen.

L’Ofrena de flors

De bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen in traditionele klederdracht in een parade door de straten van Valencia. De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados. Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen. Binnen 2 dagen tijdens het Fallas festival verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel.

Cabalgata del fuego

Een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Mar. Men brengt hiermee symbolisch het vuur de stad in om later in de avond de Falla’s mee in brand te steken (La Crema). Als laatste activiteit van het festival wordt dan de Falla op het Plaza Ayuntamiento aangestoken.

En voor de rest was het gewoon fantastisch weer 🙂