El Caminito del Rey

We lopen vandaag, na 2 jaar te hebben gewacht, eindelijk het El Caminito del Rey (link) pad. Al sinds Marlies en ik gezamenlijk naar Andalusië (Spanje) op vakantie gaan hebben we geprobeerd deze wandeling (waar je tickets voor moet kopen) te maken. De eerste keer ging het niet door in verband met een storm. De tweede keer was er geen plek meer tijdens onze vakantie (we waren te laat met het reserveren). Het is dan eindelijk zover, we hebben de kaartjes in de broekzak en het weer is goed.

Geschiedenis van El Caminito del Rey

In 1901 ontstond de behoefte aan een pad om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te bouwen. Er moesten materialen getransporteerd worden voor de bouw en het onderhoud van de hydraulische centrales aan beide kanten van de watervallen. Na vier jaar werken werd in 1905 het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorcete openen. Daarna werd het pad bekend onder zijn huidige naam el Caminito del Rey: het Koningspad.

Het pad raakte in de 20ste eeuw in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat kwamen te verkeren. Op vrijwel geen enkele plaats bevonden zich leuningen. Het pad bestond op sommige plaatsen slechts uit een smalle metalen balk. Het pad werd in 1992 officieel gesloten. Om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds zouden betreden werd het eerste stuk van het pad gesloopt. Avonturiers wisten desondanks de weg naar het pad nog steeds te vinden. In totaal zijn vier mensen overleden bij twee ongelukken in 1999 en 2000, en in februari 2010 is er een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val.

Onderweg

We zijn vanuit ons hotel in Marbella met de auto naar El Chorro gereden en we hebben daar de bus naar het startpunt bij El Ardales genomen. We hebben een filmpje gemaakt van alle foto’s en video’s die we hebben gemaakt tijdens de wandeling.

We hebben onszelf nog niet de tijd gegund om van al onze vakantie complete verhalen te maken voor op ons blog. We willen wel alvast met onze filmpjes een indruk geven van de bijzonder plekken waar we zijn geweest.

De route van El Caminito del Rey tref je hieronder aan:

Total distance: 7984 m
Total climbing: 467 m