Toprope klim cursus (dag 1)

Vrijdagavond 17 juli was het dan zover, Marlies en ik waren onderweg naar de Mountain Network klimhal in Arnhem. Na een paar maanden gewacht te hebben totdat ze weer open mochten konden we eindelijk starten met onze Toprope klim cursus.

Na een korte introductie door Fleur, onze trainster, mochten we de toch best wel hoge klimhal betreden.

Voor de duidelijkheid, wij mochten beginnen aan de beginnerszijde van de hal, helemaal achterin op de foto waar alle wanden nog mooi recht en eenvoudig zijn. Eerst was er een kleine instructie over het aantrekken (en vastzetten) van de klimgordel en daarna was het oefenen, oefenen en oefenen met het leggen van een dubbele 8 knoop

Theorie

De volgende stap is het zekeren van jouw klimmaatje.

Hiervoor gebruik je een zekerapparaat zoals de tuber zoals links is afgebeeld. Door het touw naar beneden te houden kun je het touw blokkeren en het touw aanhalen doe je door het touw naar boven te trekken. En we zijn zelf tot de conclusie gekomen dat je niet evenveel hoeft te wegen om de ander goed te kunnen zekeren. De wrijving in alle onderdelen compenseert hiervoor šŸ™‚

Daarna volgt een klein stukje uitleg over de zogenaamde touw commando’s zodat het voor klimmer en zekeraar duidelijk is wat de ander aan het doen is.

Oefenen

Ondertussen was het oefenen met het klimmen zelf. Onder de hoede van Fleur zijn we inmiddels al 2 keer op en neer geweest op de klimwand. Als laatste onderdeel van de training een stukje theorie over de zogenaamde partnercheck bij zowel de klimmer als de zekeraar. Zie het filmpje voor een overzicht van de partnercheck

Daarna hebben we nog 1 keer zelfstandig een klim uitgevoerd. De volgende les (zie hier) gaan we leren vallen. Ben nog niet helemaal zeker of ik dat nu het leukste deel ga vinden šŸ™‚