Bierwandelweekend Twente – Dag 1

Één van onze hobby’s is bierwandelen. En nee, dat is geen kroegentocht :). Maar een georganiseerde wandeltocht door Maarten Exel van Bierwandeltochten die eindigt bij een lokale bierbrouwerij. De brouwer legt wat uit over zijn/haar bierbrouwproces en dan sluiten we af met een proeverij. En deze keer is het Bierwandelweekend Twente.

Zaterdagochtend zijn we vroeg op pad gegaan, om op tijd op station Almelo te zijn, waar de tocht begint. We hadden er zin in. Ondertussen kennen we een aantal mede wandelaars wat beter en we verheugden ons op een gezellige, vrolijke tocht.

Op de zaterdag wandelen naar de bierbrouwerij Huttenkloas in Albergen en overnachten we in Tubbergen. Op de zondag vertrekken we vanuit Tubbergen naar de Othmar brouwerij in Ootmarsum.

Starten in Almelo

In alle tochten die Maarten uitzet, verdiept hij zich in de historie van de omgeving. Hij verteld graag en deze tocht begint hij zijn verhaal bij de voormalige portiersloge met fabrieksschoorsteen in Almelo. Dit is een herinnering aan de Almelose textielhistorie. Van daaruit wandelden we verder naar de Grote Kerk (ontstaan in 1236) en via het straatje Herengracht (hier vindt je tegenwoordig de ateliers van de Almelose kunstenaars) naar Kasteel Huize Almelo. Vanaf daar lopen we de natuur in op weg naar onze lunchlocatie. Tussendoor kwamen we nog langs het tolhuis van Almelo. Hier werd nog tot 1924 tol geheven.

Bij een Vrienden op de fiets locatie hebben we heerlijk geluncht. Onze gastvrouw en -heer hadden voor bij de lunch wat speciaalbiertjes geregeld, het was natuurlijk een BIERwandeltocht! De bieren kwamen van de Zwolse brouwerij Hettinga. We vonden dat allemaal superleuk geregeld. Veel van de ingrediënten voor de lunch kwam uit de eigen tuin. Wat ook bijzonder was dat ik een ei op heb van een Braziliaanse kip. Dit was een ei met een groene schil.

Verder vind ik het leuk om tijdens het wandelen foto’s te maken van alles wat groeit en bloeit. Het weer in de middag was typisch Hollands weer: zon, miezerregen, wolken, harde regen. Gelukkig was de temperatuur heerlijk.

Brouwerij Huttenkloas

Om 16 uur waren we bij onze beloning….. de brouwerij Huttenkloas. Na een kort welkomstwoord kregen we een rondleiding in de brouwerij. Tijdens de rondleiding werd het verhaal van Huttenkloas verteld. In de brouwerij wordt behalve Huttenkloas bier, ook Sallands bier wordt gebrouwen. Verder is er bij de brouwerij de mogelijkheid dat kleine brouwers, die geen eigen brouwinstallatie hebben, daar hun bier te laten brouwen op eigen recept. Inmiddels zijn er 45 brouwers die in totaal 220 bieren maken. Daarna was het tijd om onze dorst te lessen met een proeverij……………

Na al dit lekkers hebben we met z’n allen de dag afgesloten met een biertje, balletje gehakt en frieten bij het Morshuis in Albergen.

Dit was de eerste dag van het Twentse bierwandelweekend. Na een overnachting in Tubbergen bij de brasserie – hotel De Notaris, gaan we morgen starten aan de tweede dag.

De wandelroute van de Bierwandelweekend Twente – Dag 1:

Total distance: 15757 m
Total climbing: 84 m