Bierwandelweekend Twente – Dag 2

Het is zaterdagavond later geworden dan we verwacht hadden. Met een aantal wandelaars nog even wat gedronken en wat borrelhapjes gegeten. Maar zondagochtend na het ontbijt in brasserie – hotel De Notaris, weer fris en fruitig voor een lange wandeling. Maarten geeft aan dat de tocht ongeveer 18 km is. Tja, je moet wat voor een bierproeverij overhebben hé….

St. Prancratius Basiliek

Startpunt vandaag was de St. Prancratius Basiliek in Tubbergen. Vandaar uit wandelden we naar Ootmarsum voor de bierproeverij. Het leek een mooie zonnige dag te worden. Ik hoopte dat we gisteren alle regen gehad hadden. Bij de groep sloten wat nieuwe wandelaars aan. Maarten legde nog even uit vanaf wanneer er bier is ontstaan. Dan gaan we de paden op de lanen in. We gingen vrij vlot de natuur in en ik genoot van al het moois om mij heen.

Het wandelen ging lekker. Tempo zat er goed in, ondanks dat het laat was geworden. Halverwege had Maarten lunchlocatie de Watermolen Bels gereserveerd. Gezien het mooi weer hebben we op het terras gegeten en gedronken. De sfeer zat er goed in en het eten was heerlijk (en het bier ook trouwens).

De buik weer vol en de dorst gelest, gaan we weer verder wandelen richting Ootmarsum.

In de middag wandelen we door het Dal van de Mosbeek en Springendal. We lopen een stukje over de grens van Duitsland en Nederland. Ik begin ondertussen mijn benen wel te voelen, maar het was een hele mooie wandeling richting Ootmarsum.

Bijna bij de brouwerij Othmar!

De laatste loodjes.

Als we door Ootmarsum lopen vertelt Maarten nog wat over de historie. Ootmarsum wordt ook wel Siepelstad genoemd. Er zijn veel bezienswaardigheden zoals vakwerkhuizen, galerieën etc. Pasen wordt in Ootmarsum op een bijzondere manier gevierd. Op eerste paasdag maken de “poaskearls” een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen en lopen de inwoners van Ootmarsum in een lange rij hand-in-hand door het stadje.

Brouwerij Othmar

Bij de Othmar brouwerij aangekomen, worden we vriendelijk ontvangen. Ze geven een uitgebreide uitleg, waarbij we telkens een Othmar biertje kunnen proeven. Dat laten we ons prima smaken. Hun koperen ketels vallen goed op, deze staan midden tussen de gasten. Tevens verbouwen op bescheiden schaal hop. In een bijgebouw is de helft ingericht als museum. Hier staan oude voertuigen (zeer imposante trekkers). Het ziet er allemaal spik en span uit. Een van de bekende bieren van Othmar is hun rauchbier. Hier hebben ze een gouden medaille mee gewonnen tijdens Brussels Beer Challenge. Ter afsluiting van de dag hebben we daar met de groep heerlijk gegeten.

In de coronatijd weer op weg naar huis met de trein.

Hieronder de route van vandaag

Total distance: 20491 m
Total climbing: 141 m