Bezoek aan Schönbrunn

Vandaag een dag naar Schönbrunn. We hebben de eerst mogelijk tour om 9:30. We vertrekken vanaf het hotel met de U4 naar Schönbrunn. Omdat we iets te vroeg zijn eerst ff koffie bij café Schönbrunn op het plein.

Daarna de tour door het paleis, zo’n 40 vertrekken. Helaas mag je daar binnen nergens foto’s van maken, wil je toch een indruk krijgen klik dan hier. Eenmaal buiten gaan we eerst richting de privé tuin van het kasteel.

Na een rondje door de tuinen lopen we naar het Landtmann’s Jausen Station voor een kop koffie met Apfelstrudel of Kaiserschmarrn. Jause is een Oostenrijks woord voor een koude maaltijd met brood. Vaak kun je een Jausestation vinden in de bergen, waar je kunt rusten tijdens het skiën of wandelen. Maar deze vindt je dus midden in het paleispark.

Van daaruit lopen we door de vele lanen naar de Obelisk fontein, van daaruit naar de Romeinse bron en dan door naar de grootste van allemaal, de Neptunus fontein. Van grote betekenis voor de aanleg van de tuinen van Schönbrunn is de Leidse hovenier Adriaan Steckhoven geweest. Deze werd in 1753 benoemd tot directeur van de tuinen van Schönbrunn.

We lopen de heuvel op naar de Gloriette om daar van het uitzicht te kunnen genieten. Een gloriëtte is een gebouw in een tuin met een verhoogde ligging ten opzichte van het omringende landschap. De gloriëtte in Wenen is tevens de grootste ter wereld.

Omdat we een ticket hadden gekocht waar we overal in mochten zijn we daarna richting de dierentuin gelopen. De Tiergarten Schönbrunn is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. In het midden even iets gegeten en daarna hebben we de rest van de dierentuin bekeken.

Vervolgens lekker zweten in het subtropische Palmenhuis.

Om daarna weer te kunnen opdrogen in het Woestijnhuis.

Daarna weer terug naar het paleis en op het plein voor het paleis nog even een biertje en een Aperol Spritz om daarna weer de metro naar het hotel te pakken waar we ff kunnen bijkomen van een dagje wandelen.

We eten ’s avonds op de Naschmarkt bij “Fischviertel am Markt“. Vooraf oesters met Prosseco, daarna een ceviche van Wolfsbaars (pittig en veel!) en als hoofdgerecht heb ik een tonijn en Marlies coquilles in zeetong gerold. En al die vis hebben we lekker laten zwemmen in een beetje wijn (fles). Na he eten rollen we weer naar het hotel. Morgen gaan we naar Prater.

Van de hele dag hebben we ook nog een film gemaakt: