Lucca

Woensdag (7 sept.) pakken we ons boeltje weer in en gaan richting Italië. Richting Lucca over de Simplon pas. Als we het hoogste punt van de pas gehad hebben stoppen we voor een kop koffie en croissants. Wanneer we die op hebben zien we een grote vogel van steen en een zeer korte wandeling. Hup wij ook naar boven. Het lijkt een adelaar te zijn, die waakt voor vrede en veiligheid van Zwitserland.

Tijdens de tweede wereldoorlog wilde Zwitserland onpartijdig blijven. De vogel kijkt met een waakzaam oog richting Italië. Als we de grens over zijn, willen we gaan lunchen in Domodossola. Hier komt de eigenaresse van Piretti vandaan. Hier halen wij bijna wekelijks ons Italiaanse lekkernijen vandaan. Ondertussen is het ook lunchtijd, dus dat komt goed uit. Domodossola lijkt groter dan wij hadden verwacht.  Na ongeveer 400 km op de tolwegen in Italië zijn we in Lucca aangekomen. Lucca heeft een oud stadsdeel met een muur eromheen, welke autovrij is. Net aan de buitenzijde van deze muur parkeren we de auto en bepakt en bezakt (conclusie: we hebben te veel meegenomen) lopen we het oude centrum in.

De eigenaar van onze Airbnb heeft een bierwinkel en die is een paar deuren verwijderd van ons tijdelijk onderkomen.  Het was al een stevige trippel om in het centrum te komen, maar bij ons appartement bleek dat we ook nog een flink aantal trappen op moesten en drie hekken/deuren moesten ontsluiten voordat we binnen waren. Binnen gekomen hadden we een supermooi uitzicht over Lucca en ook heel tevreden over de locatie. Nadat we alles hadden geïnstalleerd zijn we naar de bierwinkel gegaan. Hoe kan het ook anders ….. Eerst een proefplankje met bieren geproduceerd in Lucca en dan lekker uit eten. De eigenaar Salvarore gaf aan om bij Osteria Nuvo te gaan eten. Ze zaten vol, maar met een half uurtje was er plek. Dat zagen we wel zitten en zijn een half uurtje Lucca gaan ontdekken. Bij Osteria Nuvo gaan eten, was een goed advies. Heerlijk gegeten. Een flesje wijn erbij en onze dag kon niet meer stuk. 

Na het eten alle trappen weer op gestommeld en in een heerlijk koele slaapkamer in bed gerold. 

Donderdag 8 september

Goedemorgen! Na een goede nachtrust en (zeker voor mijn doen) uitslapen. Gaan we buiten de deur ontbijten. Remco heeft een leuk tentje gevonden (dat kan je aan hem wel overlaten).  Soort van koffie lounge achtig locatie. Lekker apart ingericht. Oud en modern door elkaar heen, maar het past wel. Na een lekker kop capuccino en bagel met zalm en voor mij pannekoekjes, kunnen we dag weer aan. We hadden nog een wandeling in een kloof op het programma staan, maar na rijp beraad besluiten we vandaag rustiger aan te doen. We merken dat we allebei behoefte hebben om in een rustigere vakantie modus te komen en volle planning helpt daar niet bij.

Om nu helemaal niks te doen, is ook niet helemaal ons ding, dus we lopen wat rond in Lucca. Bekijken wat torens aan de buitenkant, duoma van Lucca en lopen een stuk over de muur van Lucca. Drinken wat. Stuiten op een botanische tuin en besluiten hier naar binnen te gaan. De tuin heeft veel soorten rododendrons en camelia’s. Gezien de tijd van het jaar, zijn de meeste uitgebloeid, maar ik vind het nog steeds verbazingwekkend hoeveel soorten er zijn van 1 type plant.

Er is een vijver met een verhaal. Er was een vrouwe in Lucca die erg knap was en zich ook bewust was van haar knapheid. Toen ze ouder werd, werd ze minder knap. Dat vond ze vreselijk en de duivel wist daar wel wat op. Ze kon nog 30 jaar knap zijn, maar dan kwam hij haar ziel halen. De vrouwe ging snel akkoord, maar naar 30 jaar kwam de duivel haar ziel op eisen. Ze vond dat zo vreselijk, dat ze zich heeft verdronken in de vijver.

Na dit verhaal te hebben gelezen, zagen we schattige schildpadjes rondom de vijver lopen. Haar ziel heeft de planten en dieren niet aangetast . In 1814 verleent de prinses Elisa Bonaparte Baciocchi akkoord voor de oprichting van de botanische tuin, op verzoek van de medische faculteit. In de tuin staat nog een boom die in 1822 is geplant. Dit is een enorme boom. Verder is er een orangerie (die op dat moment leeg was) en een serre met enorme cactussen/cacteeën.  

Nadat we de botanische tuin hebben bekeken, zijn we Lucca verder doorgelopen.  We wilden wat drinken en antipasti eten in het Piazza dell’Anfiteatro. Daar aangekomen, waren we eigenlijk overdonderd door het toerisme daar. Lucca en zeker binnen de muren is het natuurlijk een en al toerisme, maar hier was het te. We hebben een litertje sprankelende wijn besteld en een antipasti, maar ook dit was (schijnbaar nu ik het verhaal maak) niet dusdanig dat ik er een foto van heb gemaakt. Daarna zijn we teruggegaan naar ons appartement (met al die trappen!) en hebben nog even op bed gelegen. ’s Avonds zijn we nog naar beneden gegaan en hebben ieder nog een pasta gegeten. Dit was zeker niet zo lekker als de eerste avond in Osteria Nuvo.  (pasta pici met kaas en peper heb ik gehad en Remco had tagliatelle met zwijn gehad).

De avond maar afgesloten in de biershop met een lekker biertje. De volgende dag gaan we naar Firenze! 

De rest van het verhaal volgt nog, maar hieronder tref je het filmpje aan van ons verblijf in Lucca: