Murmel-steig – Klettersteig

Ondertussen zijn we “verhuisd” naar Radstadt. Komende week maken we dus een paar klettersteigen in deze omgeving. Hoewel deze omgeving qua reisduur best een ruim begrip is. Om bij de klettersteig Murmel-steig te komen, moet je van Radstadt naar Falkertsee ongeveer 103 km rijden, dat is hier ongeveer 1 uur en 3 kwartier rijden. En in deze autorit zat een afdaling van 23% (de terugweg dus een klim!), dat is met ons autootje best een uitdaging, tezamen met allerlei spannende bochtenwerk. Maar ondanks dat heb ik (Marlies) ons weer op de plek van bestemming gekregen.

Falkertsee ligt in de deelstaat Karinthië. Het is een leuk plaatsje waar veel te doen is voor kinderen. Zij hebben zelfs een kleine klettersteig speciaal voor kinderen daar. Er zijn hier 2 klettersteigen de Murmel-steig en de Falken-steig. De Murmel-steig is meer van onze klasse (beginners t/m B/C) en we vonden het ook best een uitdagende klim, waarbij er zeker momenten waren waarop we onszelf weer hebben overwonnen. Waarom de naam Murmel-steig? Met een beetje fantasie (of misschien wel héél véél fantasie hahaha) kun je een Murmel herkennen in de berg.

Falkertsee ligt op ongeveer 1872 m hoogte. Van daar uit loop je naar de einsteig op 2090 m hoogte. Daar trekken we onze spullen weer aan, eten een broodje en starten met onze klim. Het is een populaire klim, want er zijn meerdere mensen die deze klettersteig wilden beklimmen. De Murmel-stieg is een klettersteig met ongeveer 180 hoogte meters.

En wat is Oostenrijk zonder Oostenrijks gezang…….

Start van de Murmel-steig

Alle gezelligheid achter ons latend, beginnen we aan de Murmel-steig.

Dat gaat ons vandaag prima lukken!
Yep, dat wordt een relaxt klimmetje.

Tja, daar sta je dan. Het leek op de topografie van de klettersteig een klein bruggetje, maar in ’t echie is hij toch best indrukwekkend. Daar gaat Remco dan….

Ik vermoed dat onder de brug de Edelweiss nu voldoende water en meststof heeft om te groeien….. hahahaha…. Maar we hebben beide de overkant gehaald. Nog even langs de berg klimmen en dan is er een momentje voor een selfie.

Zo die brug was best spannend…. pfff gehaald. Nu verder klimmen.

De brug was niet de enige uitdaging die de Murmel-steig voor ons in petto had. Het was de gehele tocht door een pittige klim! Langs de steile, gladde wanden op. Meestal is er een momentje dat je over een stukje kam klimt, dan kan je even rustig genieten van het uitzicht. Maar nu moesten we stevig door klimmen. We kregen het advies om meer met rechte armen te gaan hangen en dan opzij stappen met je voeten. Dat voelt heel tegen natuurlijk, maar het scheelt enorm in kracht in je armen (en blauwe plekken op je armen ;-)). Weer wat geleerd en beetje bij beetje toegepast.

Het enige rustmomentje heb ik even gepakt….. Ik merkte dat het broodje mij zwaar op de maag lag. Dat maakte de tocht zwaarder voor mijn gevoel.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dus vooruit met de geit en gaan. Terug is geen optie en daar blijven liggen ook niet…..

Bijna bij de top

De laatste meters wandelen naar de Falkert Gipfel. Wat erg leuk is, er staat een soort zonnewijzer met alle bergnamen rondom, als je dan langs de pijl keek, kon je de berg in de verte zien liggen. Wij hebben onze namen in het Gipfel boek gezet en de top kunnen weer op ons lijstje zetten. De Falkert top is 2308 m!

We hebben het toch weer gehaald! Super trots op ons tweeën.

Afdaling

Dan beginnen we aan de afdaling, een goed uurtje wandelen. Onze knietjes vinden dit het minst leuke onderdeel. Maar goed, als je boven bent, moet je ook weer naar benee…..
Nog een uur en 3 kwartier in de auto, met file werden dat 2 uurtjes en 3 kwartier. We konden gelukkig nog terecht bij Stegerbräu voor een burgertje met frieten….
Onderstaand nog de topo van onze tocht. Maandag nemen we een ruhetag (rustdag) en dinsdag gaan we lekker weer klettersteigen. Tot het volgende verhaal.

De wandel- & klimroute:

Total distance: 4527 m
Total climbing: 471 m

2 antwoorden op “Murmel-steig – Klettersteig”

Reacties zijn gesloten.